Fokus


smallMarjan_0.jpg

Simcic - Sloveniens førende producent i Winewises sortiment

Winewise har altid arbejdet alene med autentisk italiensk vin; jeg har således i årevis fokuseret min energi inden for de, dog vide, rammer af den italienske vinverden. Men selv dér dukker der af og til spændende vine op fra de tilgrænsende lande. Således smagte jeg for første gang for snart 5 år siden vinene fra den slovenske top-producent Simcic. Vinene gjorde på det tidspunkt indtryk uden dog helt at overbevise mig - og i øvrigt skulle jeg jo kun importere italiensk vin! Men i maj forrige år stødte jeg igen på Marjan Simcic, denne gang på en mindre messe, hvor en række slovenske producenter præsenterede deres vine. Og så var jeg solgt! Vinene var blevet skarpere i udtrykket, mere kompromisløse og med den særlige intensitet og elegance, som jeg altid søger i de vine, jeg importerer. Jeg lavede straks en aftale med Marjan om et besøg på hans vingård lidt uden for Dobrovo, kun få hundrede meter på den anden side af grænsen - og efter en halv dags intensiv smagning af både unge og gamle vine, på flaske og fra fad, var der ingen vej tilbage: De vine MÅTTE jeg importere! Men kan de nu sælges, spurgte jeg mig selv? Vinene er jo ikke billige, skønt fra et endnu næsten ubeskrevet blad i vinbøgerne, om end strålende vine, som fint står sig i konkurrence med tilsvarende vine fra den italienske side af grænsen. Det måtte tiden vise, besluttede jeg, til Danmark skulle de - og skulle det vise sig, at jeg kommer til at drikke en større andel af dem selv, er skaden til at overse: Det er vidunderlige, komplekse vine, fremstillet efter biodynamiske principper, med lavt udbytte, og som oven i købet lagrer glimrende...
 
Det er en glæde for os, at den internationale vinverden for alvor er ved at få øjnene op for Sloveniens potentiale i almindelighed og Marjan Simcics i særdeleshed. Se fx Decanters udmærkede artikel desangående her: Slovenia's rising stars.  Artiklen fremhæver i øvrigt en anden førende slovensk producent, Sutor, som er at finde i vores sortiment fra maj måned 2008 - mere om dem på et senere tidspunkt.

Vinene

 

Vinene kan bestilles ved at kontakte os telefonisk eller via mail, se nærmere her: Kontakt os!

 

 

Vin

 Type

 Årgang

 Vol

 Pris inkl. moms pr. flaske

 Druesorter

Kommentar 
 

 Pinot Grigio

 Hvid

 2005

 0,75

 89,-

Pinot Grigio/Sivi Pinot/Pinot Gris

Pinot Grigio fra Simcics basislinie er på ingen måde en discountvin. Tværtimod! Her er tale om en vin fremstillet med fokus på den friske, uspolerede frugt og mineralitet fra jordbunden fremstillet uden fadlagring. God fedme, balanceret af en flot syre.
 

 Chardonnay

 Hvid

 2005

 0,75

 89,-

 Chardonnay

Chardonnay er et fortærsket internationalt tema. Befriende er det derfor at smage et eksemplar af slagsen, som er langt fra den nye verdens smørfede, fadlagrede udgaver på den ene side og på anden side har en modenhed, elegance og finesse, som man sjældent finder i dette prisleje fra Chardonnayens hjemstavn.
 

 Sauvignon Blanc Reserve

 Hvid

 2005

 0,75

 145,-

 Sauvignon Blanc

Knivskarp Sauvignon med vibrerende klar syre og en dybde og kompleksitet som viser, hvor stor vin, der kan fremstilles på denne sort, der ellers oftest ses i versioner hvor vægten er på de primære toner af kattetis eller eksotiske frugter i oversøiske versioner. Her er tomatstængler og hyld og uendelig lang smag!
 

 Rebula Reserve

 Hvid

 2005

 0,75

 150,-

 Ribolla Gialla

Skallerne gærer med efter presning af druerne og fjernes først efter 6 måneder - uhørt lang tid. Resultatet er et ekstremt stort udtræk af smagsstoffer og syrer fra skallerne, som giver en intens vin med stor struktur. Det naturlige udtræk af konserverende stoffer fra skallerne tillader et minimum af svovl-tilsætning - under 20 mg/l.
 

 Teodor Belo Reserve

 Hvid

 2005

 0,75

 160,-

 Ribolla Gialla (60%), Pinot Grigio (20%), Tocai Friulano (20%)

 Simcics blandingsvin opkaldt efter Marjans bedstefar, Teodor, er hans stolthed: Den bedste hvidvin hans jorder kan frembringe, med den kompleksitet som blandingen af de forskellige sorter giver, sammen med det faktum at de bedste druer fra gamle stokke anvendes. En smuk, kompleks vin, som stadig er i sin barndom.
 

 Pinot Nero

 Rød  2005  0,75  205,- Pinot Noir/Modri Pinot/Pinot Nero

Det temmelig kølige klima i denne del af Slovenien er glimrende egnet til hvidvine - og til de "kølige" rødvinssorter, som ikke tåler for meget varme. Den vanskelige Pinot Noir klarer sig glimrende her - når den behandles af Marjans kyndige hånd. Klassiske burgundiske toner af kirsebær og hindbær, en lys, ægte Pinot-farve, en lang, intens eftersmag med blød men alligevel markant garvesyre til årelang yderligere lagring og forfining.

 

 Teodor Rdece Reserve

 Rød  2003  0,75  250,-  Merlot (85%), Cabernet (15%)  Vinen er udsolgt! Vi afventer hjemkomst af årgang 2004 i maj/juni 2008.
   Leonardo

Sød hvid

 2003  0,375  375,-  Ribolla Gialla

Passito fremstillet på druer tørret i 7 måneder. En eksplosion af smag og duft: Tørrede frugter i massevis: Figner, dadler og honning, samt en markant syre til at balancere sødmen. En dessertvin i verdensklasse!
Guldmedalje i Decanters World Wine Competition 2007:
Læs
Decanters anmeldelse

 

 


Baggrund om Simcics vinfilosofi

simcicgaard.jpg

Simcic-familien har fremstillet vin i fem generationer - men det er først med Marjan Simcic, at vinene for alvor er slået igennem internationalt. Marjan Simcic regnes således for Sloveniens førende producent pt. For Marjan er det altafgørende at basere sin vinfremstilling på druer af højeste kvalitet - og det opnås bedst ved økologisk dyrkning af druerne kombineret med biodynamiske principper, kombineret med en filosofi om naturlig vinfremstilling, som bla. indebærer at der ikke tilsættes kultur-gær, ikke filtreres eller klares og i det hele taget interveneres mindst muligt i den naturlige konvertering af most til vin. Høsten foregår når druerne har opnået fuld fenolisk modenhed - en forudsætning for at den særlige teknik med meget lang tids kontakt mellem skaller, kerne og most giver balancerede vine. Den fenoliske modenhed opnås, når også kerne er modne og dermed ikke afgiver en umoden, grøn syre til mosten ved kontakten. Den fysiologiske modenhed opnås typisk lidt tidligere og er karakteriseret ved en enklere balance mellem syre og sukkerindhold i druerne - en balance som af mange producenter anvendes som startskuddet for høsten.

Marjan ønsker at lade terroiret tale mest muligt - det terroir som er en kombination af en meget mineralholdig jordbund, et klima præget på den ene side af Adriaterhavets nærhed og på den anden af Alpernes, og marker med gamle, dybtstikkende stokke med naturlig lav ydelse. Med sin filosofi om naturlig vinfremstilling giver Marjan sig selv det bedst mulig materiale at arbejde med i kælderen. Metoderne med lang tids maceration giver vine med en særlig karakter, styrke og intensitet, som også lagrer exceptionelt godt. 10 år gamle hvidvine fra Marjans hånd er stadig i fuld vigør. Marjan anvender lang tids fadlagring til at blødgøre vinene før de frigives til salg - idet metoden netop udtrækker en del syre af skallerne, hvilket gør vinene stramme og utilnærmerelige som helt unge. Tli gengæld honoreres man for ventetiden med en dybde og kompleksitet, som ellers ikke opnås ved moderne fremstillingsmetoder, som i højere grad tilstræber at betone den primære frugt - med henblik på hurtig konsumation.

 


Links

 

Læs Børsens artikel om Simcic på Pleasure.dk: Klik her

Eller se artiklen i fuld udgave: Klik her


Forside
Fokus på Simcic
Introduktion
Hvem er vi?
Ydelser
Prisliste
Aktuelle nyhedsbrev
Arrangementer
Kontakt os
Lombardietrejse
Gamle nyhedsbreve
Friuli/Slovenienrejse
e-mail me