|
|
Her kan du læse om de seneste nyheder, vine på vej, årgangsrapporter, vinsmagninger mmm.
Arrangementer i januar 2009: To winemakers dinners med topproducenten Sella fra Piemonte i Norditalien:
- 21/1 kl. 18.30 på Hansens Køkken og Bar, Frederiksberg Allé 11
5 retter mad og 7 vine, kaffe for 750 kr.
- 23/1 kl. 19.00 på Terroiristen Vinbar, Jægersborggade 52, 2200 Kbh. N
Stor tallerken med italienske pølser, skinker og oste med 5 vine for 285 kr. Læs nærmere beskrivelse af arrangementerne herunder.
|
21/1 2009 kl. 18.30
|
Winemaker's Dinner med Sella på Hansens Køkken og Bar
Onsdag den 21. januar aflægger producenten Sella besøg i Danmark for at præsentere sine unikke vine fra det nordligste Piemonte i Italien. Dette sker på Hansens Køkken og Bar, Frederiksberg Allé 11, Frederiksberg kl. 18.30.
Sella har siden 1671 produceret nogle af Italiens mest forfinede, komplekse vine på basis af Nebbiolo med et mindre tilskud af lokale sorter som fx Vespolina i de Nordpiemontesiske distrikter Lessona og Bramaterra. Distrikterne er kendte for deres "stærke" terroir, som er vidt forskelligt, hvilket smages i vinene, som netop er fremstillet med henblik på at afspejle de geologisk betingede forskelle i den færdige vin. Til det formål bruges hvad man kunne betegne som "opdateret traditionalisme" som vinifikationsform, mens arbejdet i marken er rettet imod den ultimative kvalitet og intensitet via anvendelse af gamle, lavtydende stokke.
Sellas vine er exceptionelle - og det har såvel Gambero Rosso, som l'Espresso guiden opdaget med flere topkarakterer til følge igennem de senere år.
Vi har i samarbejde med Hansens tilrettelagt en menu af klassiske, danske retter, som vil matche Sellas vine perfekt. Cristiano Sella kommenterer vinene undervejs i smagningen. Programmet rummer således en fem-retters menu med i alt syv vine, som følger:
1. Velkomst Mousserende fra Caluso: Spumante, Erbaluce di Caluso Brut 2006, Santa Clelia (Sella producerer ikke mousserende vin, så vi har valgt en anden producent fra Nordpiemonte)
2. Forret - Saltet torsk
Sella, Doranda 2007, Coste della Sesia (Hvid) - Fremstillet på Erbaluce, den Nordpiemontesiske hvidvinsdrue par excellence, som gærer med skallerne nogle dage, til en hvidvin med stor fylde og et stærkt mineralsk præg - som er den røde tråd igennem alle Sellas vine.
3. Mellemret - Klassisk oksehalesuppe
Sella, Orbello 2006, Coste della Sesia - Sellas "Basisvin", fremstillet på druer fra yngre Nebbiolo-stokke (dvs. dem, der er under 40 år!!) og ældre stokke med Barbera og Cabernet. Et brag af en vin, som af gavn er alt andet end "basis"!
4. Hovedret - Lam med rosmarin og årstidens rødder
Bramaterra 2004 - Sellas Bramaterra er altid blandt de bedste i området (hvor Sella i modsætning til i Lessona, rent faktisk har konkurrence fra flere andre producenter). Det stærke terroir og Nebbioloens finesse får, grundet lagringen på store, gamle fade lov til at udtrykke sig uspoleret af fadsmag i en vin, som nærmest er definitionen på Bramaterra. Sella har i århundreder stædigt fastholdt produktionen af sine fine vine her, hvor de under Barolo- og Barbarescovinenes fremmarch i de seneste årtier har haft vanskeligt ved ikke at drukne i mængden af kraftfulde Nebbiolo-vine fra disse sydligere distrikter. Men Sella demonstrerer gang på gang, år efter år, at her findes noget af verdens mest interessante terroir - og et terroir, som for Nebbiolo-druen ikke står tilbage for de mere berømte søstervine
5. Surprice serveres som ledsager til smagsprøver på både vin nr. 5 og 6
Bramaterra I porfidi 2003 ( 3 glas i Gambero Rosso 2008) - Sellas topvin fra Bramaterra. Elegant, kompleks, fast i opbygningen med en stærk underliggende mineralitet, som bliver hængende i munden og afslører vinens oprindelse. Stadig ung, men med en stor vins fornemme balance og evidente potentiale til mange års videre udvikling
6. Lessona San Sebastiano Allo Zoppo 2004 (3 glas i Gambero Rosso 2009!) - Sellas særlige selektion fra en stump mark med 80-årige stokke. Det er Lessona på steroider: Enorm koncentration, og intensitet uden at det på nogen måde bliver en tung vin. Hele Nebbioloens enorme spektrum af smags- og duftindtryk i en på samme tid elegant og meget, meget nærværende vin. I topårgangen 2004, en vin, som viser Lessonas enorme potentiale foldet helt ud: Det her er verdensklassevin - nu, om 5, 10 eller 15 år!
7. Dessert - æble med hasselnødder og vanillecreme
Caluso Passito DUS 2001, Santa Clelia - igen har vi måttet ty til en anden producent, denne gang for at kunne levere en sød vin til desserten. Erbaluce er dog gennemgående druesort, og vinen er en klassisk nordpiemontesisk dessertvin fremstillet ved tørring af druerne hen over vinteren. Flot balance mellem sødme og syre - en klassisk passito!
Prisen for hele arrangementet med 5 retter og 7 vine er 750 kr. Du kan læse mere om menuen på Hansens site, klik her: Hansens egen præsentation
Tilmelding direkte til Hansens Køkken og Bar på hansens@hkob.dk eller på tlf. 33257426.
|
|
23/1 2009 kl. 19.00
|
Winemaker's Dinner med italiensk top-producent, Sella, på Terroiristen Vinbar
Fredag den 23. januar kl. 19 aflægger producenten Sella besøg i Danmark for at præsentere sine unikke vine fra det nordligste Piemonte i Italien. Dette sker på Terroiristen Vinbar, Jægersborggade 52, 2200 Kbh. N.
Sella har siden 1671 produceret nogle af Italiens mest forfinede, komplekse vine på basis af Nebbiolo med et mindre tilskud af lokale sorter som fx Vespolina i de Nordpiemontesiske distrikter Lessona og Bramaterra. Distrikterne er kendte for deres "stærke" terroir, som er vidt forskelligt, hvilket smages i vinene, som netop er fremstillet med henblik på at afspejle de geologisk betingede forskelle i den færdige vin. Til det formål bruges hvad man kunne betegne som "opdateret traditionalisme" som vinifikationsform, mens arbejdet i marken er rettet imod den ultimative kvalitet og intensitet via anvendelse af gamle, lavtydende stokke.
Ved smagningen serveres Terroiristens klassiske tallerken med udsøgte italienske pølser, skinker og oste med brød som tilbehør til et udvalg af Sellas højt ansete vine. Vi skal bl.a. smage en af de få vine, som af vinguiden Gambero Rosso i 2009-udgaven har modtaget den højeste udmærkelse, 3 glas.
Programmet ser ud som følger, alle vine er produceret af Sella, og kommenteres undervejs af Cristiano Sella:
1. Doranda, Coste della Sesia 2007 (Hvid) - Fremstillet på Erbaluce, den Nordpiemontesiske hvidvinsdrue par excellence, som gærer med skallerne nogle dage, til en hvidvin med stor fylde og et stærkt mineralsk præg - som er den røde tråd igennem alle Sellas vine
2. Orbello, Coste della Sesia 2006 - Sellas "Basisvin", fremstillet på druer fra yngre Nebbiolo-stokke (dvs. dem, der er under 40 år!!) og ældre stokke med Barbera og Cabernet. Et brag af en vin, som af gavn er alt andet end "basis"!
3. Bramaterra 2004 - Sellas Bramaterra er altid blandt de bedste i området (hvor Sella i modsætning til i Lessona, rent faktisk har konkurrence fra flere andre producenter). Det stærke terroir og Nebbioloens finesse får, grundet lagringen på store, gamle fade lov til at udtrykke sig uspoleret af fadsmag i en vin, som nærmest er definitionen på Bramaterra. Sella har i århundreder stædigt fastholdt produktionen af sine fine vine her, hvor de under Barolo- og Barbarescovinenes fremmarch i de seneste årtier har haft vanskeligt ved ikke at drukne i mængden af kraftfulde Nebbiolo-vine fra disse sydligere distrikter. Men Sella demonstrerer gang på gang, år efter år, at her findes noget af verdens mest interessante terroir - og et terroir, som for Nebbiolo-druen ikke står tilbage for de mere berømte søstervine
4. Lessona 2005 - Lessona er en lille flække af en by, men vinmæssigt en mastodont, som først nu for alvor er ved at dukke frem af de piemontesiske tåger, drevet frem af Sella. Dette er vinen, som har sat distriktet på vinens verdenskort. Elegant, duftende, intens, lang - alt det der karakteriserer en stor vin
5. Lessona San Sebastiano Allo Zoppo 2004 (3 glas i Gambero Rosso 2009!) - Sellas særlige selektion fra en stump mark med 80-årige stokke. Det er Lessona på steroider: Enorm koncentration og intensitet uden at det på nogen måde bliver en tung vin. Hele Nebbioloens enorme spektrum af smags- og duftindtryk i en på samme tid elegant og meget, meget nærværende vin. I topårgangen 2004 er det en vin, som viser Lessonas enorme potentiale foldet helt ud: Det her er verdensklassevin - nu, om 5, 10 eller 15 år!
Prisen for deltagelse i arrangementet er kr. 285 inkl. mad og vine som beskrevet ovenfor.
Tilmelding på sje@winewise.dk, info@terroiristen.dk eller tlf. 22 68 45 05. Der er et meget begrænset antal pladser, så hurtig tilmelding tilrådes.
|
|
16/6 2005
|
Winemakers dinner på restaurant Tinggården
Den 17/6 afholder Winewise Winemakers dinner med Benjamin Zidarich fra Carso, Friuli på restaurant Tinggården, Frederiksværk. Ved arrangementet præsenterer Benjamin tre vine, Vitovska, Prulke og Terrano, mens kok og indehaver af Tinggården, Jan Friis Mikkelsen kommenterer den mad, han har sat til vinen. Desuden smages en række andre vine fra biodynamiske producenter fra henholdsvis Umbrien (Paolo Bea), Piemonte (Trinchero) og Toscana (Le Boncie). Til vinene serveres en fire-retters menu, som Jan-Friis Mikkelsen har tilpasset vinene. Tilmelding til arrangementet sker direkte til restauranten på tlf: 48 71 22 35.
Her er programmet for aftenen:
- Zidarich, Vitovska, Carso DOC 2003 - fremstillet 100% på den indfødte druesort fra Carso distriktet af samme navn, gæring med skallerne på store fade, ufiltreret
- Zidarich, Prulke, VdT 2003 - fremstillet på en blanding af Sauvignon Blanc, Vitovska og Malvasia i det område, som bærer navnet Prulke, gæring med skallerne, ufiltreret
- Zidarich, Terrano, Carso DOC 2002 - en smagsprøve, da årgangen er udsolgt - fremstillet 100% på denne indfødte druesort, der også kendes under navnet Refosco (ikke at forveksle med Refosco dal peduncolo rosso)
- Podere Le Boncie, Chianti Classico DOC, Le Trame 2001 - Sangiovese-baseret, fremstillet på ældre stokke med lavt udbytte, gæring på åbne træfade, lagring på store fade, ingen filtrering
- Trinchero, Babera d'Asti DOC, Vigna del Noce 1997 - fremstillet på næsten 70-årige stokke med lavt udbytte, 40 dages gæring med skallerne, lagring på store Slavonske egefade, ufiltreret
- Paolo Bea, Montefalco Sagrantino Passito 1999 - fremstillet helt naturligt: efter tørring 3-4 måneder, gærer vinen indtil gæringen stopper af sig selv (her ved 15,3%), restsukkeret giver en vin med nogen sødme, som afbalancerer den for Montefalco lokale Sagrantinos store syre og tannin-struktur. Aftappet uden filtrering.
Menuen oplyses ved henvendelse til Tinggården. Du kan læse mere om Tinggården her.
Smag Benjamin Zidarich's fantastiske vine og hør ham selv fortælle om produktionen, jordbundsforhold, klima og den berygtede Bora-vinds betydning for vinene:
|
|
17/6 2005
|
Winemakers tapas på Hansens Køkken og Bar
I selve København afholdes et lignende arrangement, som dog arrangeres som en slags gå-hjem-smagning. Der er tale om små, lækre tapasanretninger, som er matchet med vinene. Det er i øvrigt de samme vine, der præsenteres, som på Tinggården, med en enkelt undtagelse. Sted: Hansens Selskabslokaler, Frederiksberg Allé 11 Tid: 16-19 Pris: 350 kr. for 5 vine og tilhørende tapasanretninger Tilmelding: Senest 13.6. til hansen@hansenskoekkenogbar.dk eller på tlf. 33 25 74 26.
Ved arrangementet præsenterer Benjamin tre vine, Vitovska, Prulke og Terrano. Desuden smages en række andre vine fra biodynamiske producenter fra henholdsvis Umbrien (Paolo Bea), Piemonte (Trinchero) og Toscana (Le Boncie). Til vinene serveres en fem små tapasanretninger, som er tilpasset vinene.
Her er programmet for eftermiddagen:
- Zidarich, Vitovska, Carso DOC 2003 - fremstillet 100% på den indfødte druesort fra Carso distriktet af samme navn, gæring med skallerne på store fade, ufiltreret
- Zidarich, Prulke, VdT 2003 - fremstillet på en blanding af Sauvignon Blanc, Vitovska og Malvasia i det område, som bærer navnet Prulke, gæring med skallerne, ufiltreret
- Zidarich, Terrano, Carso DOC 2002 - en smagsprøve, da årgangen er udsolgt - fremstillet 100% på denne indfødte druesort, der også kendes under navnet Refosco (ikke at forveksle med Refosco dal peduncolo rosso)
- Podere Le Boncie, Chianti Classico DOC, Le Trame 2001 - Sangiovese-baseret, fremstillet på ældre stokke med lavt udbytte, gæring på åbne træfade, lagring på store fade, ingen filtrering
- Trinchero, Babera d'Asti DOC, La Barsline 1997 - fremstillet på ældre stokke med lavt udbytte, 35 dages gæring med skallerne, lagring på store Slavonske egefade, ufiltreret
- Paolo Bea, Montefalco Sagrantino Passito 1999 - fremstillet helt naturligt: efter tørring 3-4 måneder, gærer vinen indtil gæringen stopper af sig selv (her ved 15,3%), restsukkeret giver en vin med nogen sødme, som afbalancerer den for Montefalco lokale Sagrantinos store syre og tannin-struktur. Aftappet uden filtrering.
Du kan læse mere om arrangementet her: Læs om Winemakers Tapas hos Hansens
Smag Benjamin Zidarich's fantastiske vine og hør ham selv fortælle om produktionen, jordbundsforhold, klima og den berygtede Bora-vinds betydning for vinene:
|
|
|
|
|