Italien, verdens største vinproducent målt på mængder, er samtidig leverandør af det mest varierede udbud af vine i verden. Italiens 20 regioner, som spænder over langt mere end 1000 km målt fra nord til syd, som anvender mere end 1000 i henhold til vinlovgivningen autoriserede druesorter, og som har gennemgået en enorm kvalitetsmæssig revolution i løbet af de seneste 25 år, har alle muligheder for at byde den vininteresserede stof nok til et helt, langt livs udfordringer.
Efter i en del år at have kigget efter de succesrige naboer fra Frankrig i en sådan grad at det italienske særpræg, særligt i visse regioner, en overgang var i fare for at blive udvisket af internationale druesorter og overdreven brug af nye, franske egefade, er billedet i dag ved at vende. Vi ser således en stadigt stigende mængde af producenter vende tilbage til de gamle italienske traditioner repræsenteret ved indfødte druesorter, egefade af slavonsk eg og søgen efter at rendyrke det regionale, eller endda den enkelte marks, særpræg dog med inddragelse af de dele af moderne tiders forskrifter om vinfremstilling, som ikke kompromitterer dette særpræg, herunder f.eks. reglen om lavt udbytte i markerne som forudsætning for kvalitet, gennemført hygiejne i kældrene mv.
Imidlertid ruller nu en anden bølge af påvirkning ind over Italien fra Frankrig: Biodynamikken og økologien i formaliseret form er ved at gøre sit indtog. Mange italienske vinbrug er og har altid været økologisk drevne uden at reklamere med det. I dag er dette blot for mange ikke nok; man ønsker således at gå videre i en søgen efter den ultimativt naturlige vin! I Frankrig er den førende biodynamiker Nicolas Joly fra Loire, en mand som baserer sin vinfremstilling på Rudolph Steiners principper for bæredygtigt landbrug. Resultatet er hvidvine af verdensklasse med langt liv og stor personlighed. I Frankrig har han i dag mange disciple, og i Italien er der fornylig dannet en gruppe af vinproducenter, Vini Veri Ægte Vine, som har besluttet at fremme disse idéer om vinfremstilling i Italien uden dog nødvendigvis at følge dem slavisk.
Biodynamikken følges oftest med de traditionelle metoder; resultatet er derfor vine med stor koncentration, langt liv, stor intensitet og ofte ganske høj pris, grundet fravær af kemisk sygdomsbekæmpelse, kunstgødning og anden form for kunstig styring af produktionen og dermed en del manuelt arbejde. Oftest ses også en større variation fra år til år i vinenes karakter styret af de klimatiske forhold sådan må en naturlig vin selvfølgelig afspejle de naturgivne vilkår.
Det er sådanne vine, Winewise har i sortimentet. Vi er konstant på jagt efter disse naturlige vine, for at skabe vores bidrag til en mere diversificeret vinverden. I sortimentet findes pt. følgende producenter - klik på logoet for at gå til producentens eget website. Vinene og producenterne kan du læse mere om ved at gå til siderne med vores katalog.